domingo, 21 de abril de 2013

L'AIGUA UN RECURS IMPRESCINDIBLE

Activitat1: Penjeu un vídeo del youtube que descrigui el cicle de l'aigua, feu una breu descripció del que heu volgut penjar i comenteu en el bloc de dos grups diferents si els vídeos que han penjat deixen reflectit el que es demanava. ( en el vostre comentari del vostre vídeo deixeu constància del blocs que heu comentat).





El nostre grup hem escollit aquest video ja que mostra de manera molt detallada el cicle de l'aigua juntament amb imatges que fa mes facil d'entendre i comprende els conceptes que es parlem. El cicle de l'aigua, intenta explicar al continu intercanvi d'aigua dins de la hidrosfera, entre l'atmosfera, l'aigua superficial i subterrània i els organismes vius. L'aigua canvia constantment la seva posició d'una a una altra part del cicle d'aigua, implicant bàsicament els següents processos físics: evaporació dels oceans i altres masses d'aigua i transpiració dels éssers vius (animals i plantes) cap a l'atmosfera, precipitació, originada per la condensació de vapor d'aigua, i que pot adaptar múltiples formes, escolament, o moviment de les aigües superficials cap als oceans. 

Aquestos son els blogs que hem comentat: 

http://esinformaciontotal.blogspot.com.es/2013/04/httpwww.html?showComment=1366548972201#c8653803922374239669

http://lanostrapetjada.blogspot.com.es/p/laigua-un-recurs-cada-cop-mes-escas.html?showComment=1366553414231

Activitat2: L'aigua tal i com haureu llegit en alguna de les vostres recerques, és un recurs molt utilitzat, en el nostre àmbit, la major part de l'aigua que utilitzem prové de les aigües superficials retingudes als embassaments o dels aqüífers explotats per pous. Feu el recull de la informació necessària sobre els usos de l'aigua i sintetitzeu-la de manera que hi hagi una petita descripció i una imatge de cadascun d'aquestos usos.

Usos de l'aigua:


CONSUM DOMÈSTIC. Comprèn el consum d'aigua en la nostra alimentació, en la neteja dels nostres habitatges, en el rentat de roba, la higiene i la neteja personal ...



CONSUM PÚBLIC. En la neteja dels carrers de ciutats i pobles, a les fonts públiques, ornamentació, reg de parcs i jardins, altres usos d'interès comunitari, etc ..


ÚS EN AGRICULTURA I RAMADERIA. En agricultura, per al reg dels camps. En ramaderia, com a part de l'alimentació dels animals i en la neteja dels estables i altres instal · lacions dedicades a la cria de bestiar.



L'AIGUA A LA INDÚSTRIA. En les fàbriques, en el procés de fabricació de productes, en els tallers, en la construcció ...



L'AIGUA, FONT D'ENERGIA. Aprofitem l'aigua per produir energia elèctrica (en centrals hidroelèctriques situades als embassaments d'aigua).
En alguns llocs s'aprofita la força del corrent d'aigua dels rius per moure màquines (molins d'aigua, serradores ...)



L'AIGUA, VIA DE COMUNICACIÓ. Des de molt antic, l'home va aprendre a construir embarcacions que li van permetre navegar per les aigües de mars, rius i llacs. En el nostre temps, utilitzem enormes vaixells per transportar les càrregues més pesades que no poden ser transportades per altres mitjans.


ESPORT, OCI I AIGUA. En els rius, al mar, a les piscines i llacs, a la muntanya ... practiquem un gran nombre d'esports: vela, submarinisme, winsurf, natació, esquí aquàtic, waterpolo, piragüisme, ràfting, esquí, patinatge sobre gel, hoquei ...
A més passem part del nostre temps lliure gaudint de l'aigua a les piscines, a la platja, als parcs aquàtics ... o, simplement, contemplant i sentint la bellesa de l'aigua als rius, les cascades, els rierols, les ones del mar, les muntanyes nevades ...







Activitat3: Llegiu el text i contesteu les preguntes.

L’aigua de la discòrdia

En les darreres dècades s’han generat guerres al voltant del petroli; les del s.XXI probablement es desencadenaran per l’aigua. El preuat líquid serà la riquesa que dividirà el món. La guerra de l’aigua ja no és una amenaça, és una realitat almenys vuitanta països pateixen extremes sequeres. Al ritme actual, la demanda d’aigua es duplica cada vint anys. L’aigua s’ha convertit en una matèria primera cada vegada més important per a les nostres economies, en un factor determinant per a l’agricultura i l’alimentació. Desigualment repartida, l’aigua esdevindrà un element estratègic.
El Banc Mundial proposa una mobilització general, l’ajut dels països desenvolupats i una gestió més bona dels recursos.
El preu de l’aigua ha de reflectir l’oferta i la demanda i ha d’afavorir un consum limitat. L’aigua ha de ser cara. Però en un camp en què les inversions són enormes i difícilment rendibles a curt termini, la intervenció dels estats, o de la comunitat d’estats, sembla inevitable i pes preveu que serà així durant molt de temps.
Le Monde, març 1998 (adaptació)

1. << Al món cada vegada hi ha menys aigua>>. Discutiu la validesa d'aquesta afirmació.

L’aigua serà un element molt apreciat ja que es un recurs molt important per tots i per això es convertirà en un dels elements de disputa entre molts països. L’aigua després de milers d’anys tindrà el llistó massa alt que tothom no hi podrà arribar i esdevindrà doncs una certa similitud amb la selecció natural , només  el que estigui al cap damunt; es a dir el que tingui un poder econòmic bastant elevat podrà precisar d’aquest recurs i  es el que obtindrà aigua i podrà utilitzar-la per la seva supervivència. 

2.- Doneu un parell de raons per les qual l'aigua cada vegada adquireix més rellevància en les societats humanes.


 El més important és que si hi ha aigua hi ha vida i així els països que tinguin aigua seran els més forts (després d’uns anys). Ja que l’aigua apart de ser un gran recurs es una necessita vital per la supervivència .
Si hi ha aigua es poden cultivar molts aliments i així poder exportar i vendre a altres països i guanyar diners.
Ja que és un recurs no renovable.

3.- Enumereu les propostes que fa el Banc Mundial i exposeu la vostra opinió.


 Les propostes del  Banc Mundial va ser que  amb l’ajut dels països desenvolupats  i una bona gestió dels recursos el preu que se li donarà a l’aigua a d’obtenir l’oferta i la demanda i oferir el consum limitat d’ella, l’aigua ha de ser cara i seguirà així per què  en un camp en què les inversions son enormes i rendibles a curt termini sembla inevitable que sigui d’una altre manera.
La nostra opinió és, com diu el Banc ja que si els països desenvolupats gestionen aquest recurs tant apreciat el preu de l’aigua serà molt cara, però si tots els països desenvolupats o no, estiguin amb un conveni de repartir l’aigua per a tots, l’aigua hauria seguit sent cara però no tant ja que es el mateix preu per a tots. 




3 comentarios:

  1. L'informació està molt ben organitazada. I el que és el video, han seleccionat el mateix que nosaltres i és el que té l'informació més complerta i clara.

    ResponderEliminar
  2. Veig que heu fet totes les trameses que hi havia per aquesta setmana. Cal dir que heu fet una bona feina tot i que nois!!! el redactat us falla i també les faltes d'ortografia. vigileu tot això perquè us perjudica.

    ResponderEliminar
  3. Hola, després de llegir la vostra entrada, podem dir que heu fet un bon treball ja que heu complert tot el que demanava la professora. El contingut està ben repartit, però el que us falla una mica és l'ortografia, vigileu amb això. El color del fons i el color del contingut dificulta una mica la lectura, per això el més recomanable és posar un fons blanc o bé canviar el color de la lletra del contingut que es pugui llegir bé amb el color del fons, encara i aquests petits errors heu fet un gran treball companys, seguiu així, molta sort!!

    ResponderEliminar